Poate că vă întrebați cum ar putea un manager de vânzări să pună în aplicare o bună abordare managerială în acest stadiu. Poate părea descurajant, deoarece există atât de multe aspecte care se modifică în mod constant, date necesare pentru asistență și tactici de luat în considerare. Folosirea unui proces eficient de gestionare a vânzărilor ar putea părea o himeră atunci când vânzătorii trec deja de la un sistem la altul și de la o aplicație la alta pentru a-și îndeplini sarcinile zilnice.
Cu toate acestea, întrucât sunt create pentru a simplifica procesul, sistemele de gestionare a vânzărilor pot contribui la diminuarea presiunii. Aceste instrumente, cunoscute și sub numele de sisteme CRM sau software de gestionare a vânzărilor, îi sprijină pe reprezentanții de vânzări în gestionarea contactelor lor, în urmărirea afacerilor și în automatizarea sarcinilor repetitive și laborioase care le reduc productivitatea.
Deși unele echipe de vânzări încă își gestionează operațiunile folosind instrumente convenționale (cum ar fi foile de calcul), soluțiile de gestionare a vânzărilor merg mult mai departe. Acestea compilează, examinează și actualizează toate datele despre potențialii clienți, clienți potențiali și clienți. Chiar și echipele care utilizează proceduri de vânzări simple ar putea beneficia de unele tehnologii.
Multe firme de vânzări cheltuiesc bani pe un software de gestionare a vânzărilor în efortul de a stimula, să zicem, munca în echipă pe parcursul procesului de vânzare. Fiecare reprezentant poate descoperi cu ușurință perspectivele disponibile și veniturile potențiale cu ajutorul CRM-urilor bazate pe cloud, care pot oferi o perspectivă clară a pâlniei de vânzări a unei companii. Majoritatea sistemelor de gestionare a vânzărilor oferă câteva caracteristici standard, cum ar fi:
- Previziuni și raportare a vânzărilor
- Integrări
- Personalizări
- Sincronizarea și colectarea datelor
- Date despre cumpărători (de exemplu, preferințele de cumpărare și istoricul interacțiunilor)
- Date centralizate
Avantajele unui sistem de gestionare a vânzărilor
Întreprinderile care aleg să continue să folosească instrumente vechi, învechite, vor întâmpina probabil dificultăți în a-și îmbunătăți procedura de gestionare a vânzărilor, dar cele care decid să investească într-un sistem de gestionare a vânzărilor pot beneficia de o serie de avantaje.
Stabilirea priorităților: Software-ul de gestionare a vânzărilor poate ajuta echipele să localizeze clienții de mare importanță și să îi aloce reprezentantului corespunzător.
Îmbunătățirea previziunilor – Anumite sisteme de gestionare a vânzărilor asistă echipele în evaluarea eficienței tacticilor și instrumentelor lor, precum și a ciclului lor de vânzări. Pentru a-i ajuta pe manageri să evalueze performanța și să identifice zonele de îmbunătățire, acestea examinează nivelurile de trafic și ratele de conversație, de exemplu.
Informații despre clienți bazate pe date – Fiecare vânzător, comerciant și conducere poate avea o mai bună înțelegere a parcursului clientului prin centralizarea interacțiunilor cu acesta. Echipele de vânzări își pot modifica strategia de implicare pentru o mai mare eficiență folosind aceste informații.
Procese automate – Majoritatea sistemelor contemporane de gestionare a vânzărilor sunt capabile să recunoască informații cruciale în conversații și e-mailuri și să urmărească răspunsurile în timp real. Apoi, ele creează automat sarcini de calendar și memento-uri de urmărire pentru a se asigura că lucrurile importante nu sunt trecute cu vederea.