Organizațiile din fiecare sector se luptă frecvent să construiască și să susțină vizibilitatea și munca în echipă necesare succesului. Departamentele lor lucrează independent unul de celălalt, ceea ce îi împiedică să se concentreze asupra obiectivelor generale ale companiei în ansamblu. Membrii acestor echipe divizate se împiedică în mod neintenționat unul altuia eforturile sau se angajează în conflict.
Corporațiile moderne au început să implementeze modificări deliberate pentru a-și coordona mai bine departamentele pentru a aborda aceste dificultăți operaționale. Ei creează echipe interfuncționale care cooperează pentru a atinge obiective comune, mai degrabă decât să le considere pe fiecare ca o entitate distinctă cu o funcție unică în cadrul firmei.
Aici, vom vorbi despre avantajele pe care le pot oferi echipele interfuncționale, unele dintre dificultățile pe care le întâmpină frecvent și cele mai bune modalități de a pune în aplicare această strategie de cooperare.
O echipă interfuncțională: ce este?
O echipă interfuncțională este formată din oameni din mai multe departamente (cum ar fi vânzări, marketing, finanțe, HR etc.) care lucrează împreună pentru a atinge un anumit obiectiv. În timp ce unele companii se bazează pe echipe interfuncționale pe o bază continuă, pe termen lung, altele le angajează pentru a desfășura inițiative specializate.
Pentru o experiență constantă și superioară a clienților, echipele interfuncționale sunt extrem de importante. Deși este fără îndoială adevărat că departamentele izolate creează un mediu de lucru neplăcut, ineficient și neproductiv pentru lucrători, efectele lor dăunătoare sunt clar evidente din punctul de vedere al consumatorilor.
Experiența dvs. client poate avea de suferit în mai multe moduri dacă, de exemplu, echipele dvs. de vânzări și marketing nu sunt aliniate:
• Așteptările clienților nu pot fi satisfăcute, deoarece marketingul creează o cerere pentru un bun sau serviciu pe care personalul dvs. de vânzări nu îl poate satisface acum.
• Din cauza priorităților conflictuale dintre marketing și vânzări față de ce să vândă (și cui), resursele sunt risipite, iar clienții devin furioși.
• Datorită stocării și actualizării datelor de vânzări și marketing în mai multe sisteme, clienții potențiali cruciali sunt ratați, transferurile au loc prea lent, iar clienții devin nerăbdători să aștepte să răspundă un vânzător.
• Ca urmare a faptului că oamenii de vânzări sunt suprasolicitați și incapabili să desfășoare interacțiuni semnificative și utile cu clienții, marketingul nu are vizibilitate asupra capacității de vânzări.
O strategie interfuncțională vă poate diferenția compania de concurență, deoarece 86% dintre consumatori vor plăti în plus pentru o experiență pozitivă a clienților și 32% dintre consumatori vor abandona o marcă după o întâlnire neplăcută.
Este esențial să ne amintim că alinierea slabă a vânzărilor și a marketingului nu este singura problemă care împiedică operațiuni interne eficiente și experiențe fantastice pentru clienți. Pe lângă coordonarea eforturilor lor, departamente precum operațiuni, resurse umane, finanțe și produse ar trebui, de asemenea, să își coordoneze sarcinile individuale în cadrul fiecărei echipe.
Dacă directorii de conturi ai companiei dvs. și reprezentanții de dezvoltare a vânzărilor, de exemplu, nu au comunicații, cadre, instrumente și resurse integrate, le poate fi dificil să abordeze problemele în mod eficient sau să își optimizeze fluxurile de lucru pentru succes.