După ce aflăm mai multe despre posibilele probleme, să examinăm câteva dintre cele mai bune practici pentru a crea o echipă interfuncțională eficientă și de succes.
1) Încurajează diversitatea
Este timpul ca compania dvs. să înceapă să acorde eforturilor de diversitate, egalitate și incluziune (DEI) prioritate maximă, dacă nu ați făcut-o deja. Este o componentă integrantă a oricărei culturi pozitive la locul de muncă și este foarte avantajoasă pentru compania dumneavoastră. DEI este crucială pentru păstrarea talentelor de top. Aproape 80% dintre angajați doresc să lucreze pentru o afacere care susține incluziunea, echitatea și diversitatea. În plus, vor să știe că compania lor va vorbi atunci când va fi necesar; 82% dintre directorii de vânzări anticipează că CEO-ul lor va vorbi despre problemele sociale, potrivit Forrester.
Pe măsură ce vă adunați echipa interfuncțională, diversitatea ar trebui să fie o prioritate maximă și nu să fie limitată doar la mandat sau experiență. Asigurați-vă că echipa pe care o creați este variată în ceea ce privește vârsta, etnia, statutul, sexul, cunoștințele, mediul și alți factori. Făcând acest lucru, veți garanta o gamă largă de puncte de vedere, medii, expertiză și convingeri, toate acestea vor contribui la o operațiune mai informată și mai eficientă.
2) Instalați un lider responsabil
Un lider puternic este esențial pentru succesul echipei dumneavoastră interfuncționale, așa cum tocmai am spus. Obțineți sprijinul conducerii subliniind necesitatea cooperării interdepartamentale și legând eficiența echipei dvs. interfuncționale de cea a liderilor săi. Țineți-i responsabili pe acești lideri pentru implicarea și dedicarea lor față de echipă și îndemnați-i să dea un exemplu pe care alții să-l urmeze.
3) Definiți clar obiectivele, resursele și termenele limită.
Echipa ta interfuncțională are nevoie de un plan de acțiune definit înainte de a putea începe. Nu va fi suficient doar să semnalezi probleme și să sugerezi remedieri; echipa trebuie să fie, de asemenea, conștientă de fiecare pas pe care trebuie să-l facă pentru a avea succes. Stabiliți etape explicite, atribuiți resurse adecvate, creați termene limită precise și specificați obiective specifice atât pentru indivizi, cât și pentru echipe mai mari.
Asigurați-vă că instrumentele pe care le utilizează echipa dvs. pentru a monitoriza și evalua dezvoltarea lor sunt suficient de eficiente pentru a-i trage la răspundere. Pentru a preveni ca ceva să împiedice productivitatea echipei, fiecare angajat ar trebui să poată accesa și înțelege rapid cele mai importante sarcini, livrabile și termene limită.
4) Stabiliți linii directoare pentru comunicare
Pe lângă faptul că au lideri care funcționează ca figuri autoritare și facilitează discursul, este esențial să creăm un spațiu în care toată lumea să se simtă auzită. Fiecare membru al echipei, indiferent de rang, ar trebui să înțeleagă de la început că gândurile sale contează și sunt respectate. Liderii ar trebui să fie în mod constant deschiși la contribuții și să fie pregătiți să-și schimbe strategia în funcție de alte opinii.
5) Creați linii directoare pentru soluționarea constructivă a disputelor
Conflictele vor apărea inevitabil într-un cadru de lucru interfuncțional, așa cum se întâmplă în orice echipă. În realitate, deoarece fiecare membru are puncte de vedere, obiective și idei conflictuale, acestea se întâmplă de obicei în echipe interfuncționale. Prin stabilirea unui plan de dezacord constructiv și oferirea de formare la începutul formării echipei, liderii pot preveni problemele care altfel ar putea împiedica producția. De asemenea, ar trebui să organizeze ieșiri în echipă, să joace jocuri și să facă exerciții de consolidare a încrederii pentru a stimula relațiile și a crește moralul.
6) Continuați să evaluați evoluțiile.
Capacitatea echipei dumneavoastră interfuncționale de a fi flexibilă și adaptabilă este esențială pentru succesul acesteia. Ar putea fi timpul să reevaluați lucrurile dacă membrii echipei nu respectă termenele limită, nu vă atingeți obiectivele atunci când credeți că ar trebui să le faceți sau apar prea multe probleme. Echipele interfuncționale care au succes înțeleg că nimic nu este stabilit în piatră și că uneori micile ajustări pot avea un impact uriaș.