Instagram

Categorii

Cele mai citite

Dezvoltarea unei strategii eficiente de prețuri pentru produsele dumneavoastră din farmacie.

closeup view pharmacist hand taking medicine box from shelf drug store scaled

Orice farmacie care dorește să concureze pe piața extrem de competitivă de astăzi trebuie să aibă o strategie de preț puternică. Atunci când elaborează o strategie de preț, farmaciile trebuie să ia în considerare o serie de variabile, inclusiv costul mărfurilor, piața țintă, concurența și cerințele legale. Multe componente ale unei strategii de prețuri de succes pentru produsele farmaceutice vor fi acoperite în acest articol.

Prețul mărfurilor
Elementul principal care afectează prețul unui produs farmaceutic este costul mărfurilor. Prețul forței de muncă, materiile prime, transportul și ambalarea sunt toate incluse în aceasta. Pentru a crește profitabilitatea, farmaciile trebuie să mențină un cost al mărfurilor cât mai scăzut posibil. Acest lucru se poate realiza prin optimizarea procesului de producție, reducerea deșeurilor și negocierea unor prețuri mai bune cu furnizorii.

Observarea pieței
În funcție de produs, diferite grupuri de consumatori sunt în centrul atenției articolelor farmaceutice. De exemplu, o farmacie poate viza cetățenii în vârstă pentru medicamentele ei eliberate pe bază de rețetă, în timp ce vizează tinerii pentru produsele sale fără prescripție medicală. Pentru a stabili prețul adecvat pentru mărfuri, farmaciile trebuie să înțeleagă piața țintă și capacitatea lor de cumpărare.

Competiție
Farmaciile trebuie să fie conștiente de rivalii lor și de prețurile pe care le cer pentru bunuri comparabile. Puteți afla aceste informații accesând vitrinele retailerilor rivali, prin cercetări web sau abonându-vă la servicii de cercetare de piață. În funcție de piața țintă și de marjele lor, farmaciile pot utiliza aceste informații fie pentru a egala, fie pentru a subcota prețurile concurenților.

Condiții de reglementare
Guvernul controlează prețurile farmaciilor pentru a preveni supraîncărcarea clienților. Aceste reguli trebuie să fie respectate de farmacii, care le pot restricționa capacitatea de a stabili prețuri. În plus, anumite state ar putea avea linii directoare speciale pentru prețurile medicamentelor, astfel de restricții privind creșterea prețurilor și reduceri minime.

Diferenţiere
Farmaciile își pot diferenția produsele de cele ale rivalilor, incluzând caracteristici sau avantaje speciale. De exemplu, o farmacie poate oferi un program de loialitate, o selecție mai mare de produse sau asistență superioară pentru clienți. Farmaciile pot justifica un preț mai mare pentru produsele lor prin diferențierea acestora, ceea ce poate îmbunătăți câștigurile.

Publicitate și vânzări
Farmaciile pot organiza oferte și promoții pentru a atrage clienți și pentru a crește vânzările. De exemplu, o farmacie poate oferi o cumpărare, o ofertă gratuită sau o reducere temporară la un anumit produs. Farmaciile pot îmbunătăți veniturile, pot reduce inventarul și pot atrage noi consumatori prin lansarea de promoții și oferte.

Salt de preț
Schimbarea prețurilor este o tactică de stabilire a prețurilor atunci când o farmacie stabilește un preț ridicat pentru un produs nou-nouț și apoi reduce progresiv prețul în timp, pe măsură ce produsul devine mai puțin nou-nouț. Clienții sunt pregătiți să cheltuiască mai mult pentru cele mai noi și mai bune lucruri, astfel încât această metodă ar putea funcționa pentru bunuri de ultimă generație care sunt la mare căutare.

Prețuri comportamentale
Folosind prețurile psihologice, o farmacie poate stabili un preț care să atragă sentimentele clienților lor, cum ar fi sentimentul lor de valoare, statut sau urgență. De exemplu, o farmacie ar putea decide să vândă un produs pentru 9,99 USD în loc de 10 USD, pentru a da impresia că consumatorul primește o ofertă mai bună.

Gruparea
O farmacie va oferi numeroase produse cu reducere atunci când sunt combinate. De exemplu, o farmacie poate oferi un pachet care include un medicament eliberat pe bază de rețetă și un articol suplimentar fără prescripție medicală. Deoarece clienții sunt mai înclinați să cumpere articole suplimentare atunci când sunt oferite cu reducere, această metodă poate crește vânzările.

În concluzie, crearea unei strategii de preț care să funcționeze pentru articolele farmaceutice necesită integrarea unui număr de variabile. Farmaciile trebuie să ia în considerare prețul mărfurilor, piața țintă, concurența, reglementările, diferențierea, promoțiile și vânzările, reducerea prețurilor, prețurile psihologice și gruparea.