O implementare bună oferă o serie de avantaje importante, deoarece o abordare interfuncțională profită la maximum de capacitățile fiecărui departament și distruge silozurile care împiedică productivitatea și eficiența:
Inovații de proces și produse
Este o provocare, dacă nu imposibil, să identifici și să rezolvi problemele legate de fluxul de lucru și procese care împiedică fiecare echipă atunci când aceștia operează separat una de cealaltă. Dar echipele interfuncționale adoptă o atitudine „toți pentru unul, unul pentru toți”, care le permite să identifice problemele operaționale și să ofere soluții. Fiecare departament aduce la masă un set distinct de experiențe și puncte de vedere, permițând tuturor să colaboreze pentru a-și optimiza procedurile cheie cât mai rapid și eficient posibil.
Același lucru este valabil și pentru inovarea produselor: nicio echipă nu are o înțelegere cuprinzătoare a factorilor care influențează succesul sau eșecul. Pentru o selecție de produse mai bine informată, echipele de vânzări pot combina înțelegerea lor asupra consumatorilor cu informații despre campania de marketing, informații despre resursele operațiunilor, expertiza financiară în buget și multe altele.
Cooperare sporită pentru realizarea obiectivelor de afaceri
Echipele care lucrează în silozuri acordă adesea prioritate doar scopurilor și obiectivelor care sunt relevante pentru propriul succes. De exemplu, echipele de vânzări ar putea fi preocupate în primul rând de a dobândi cât mai mulți clienți noi, neglijând să recunoască presiunea pe care acest lucru o pune asupra echipei lor de marketing. În încercarea de a crește rapid, HR ar putea încerca să angajeze cât mai mulți vânzători noi, dar managerii de vânzări ar putea să nu poată ține pasul cu integrarea și formarea, implementând și alte tehnici cruciale.
Echipele interfuncționale stabilesc în mod regulat obiective comune pentru toate departamentele și decid cum va coopera toată lumea pentru a atinge aceste obiective. Acest lucru nu numai că garantează că toată lumea vizează aceleași obiective, dar face, de asemenea, progresul către acest obiectiv mai rapid și mai bun de moral.
Eficacitate generală crescută
Un pas înainte și doi pași înapoi s-ar putea simți adesea ca și cum ați lucra în siloz: marketingul poate crea o campanie genială doar pentru a afla că schimbările sezoniere ale vânzărilor își vor face eforturile aproape fără sens.
Cu o strategie interfuncțională, vânzările și marketingul ar colabora pe parcursul creării campaniei și ar vedea această provocare de la început. Și-ar modifica apoi abordarea pentru a reflecta mai bine informațiile din vânzări, permițându-le să performeze mai eficient fără a pierde timp și resurse prețioase.
Timpi de ciclu mai mici
În special în domeniul vânzărilor B2B, ciclurile excesive sunt o realitate nefericită pentru întreprinderi din multe sectoare. Deoarece diferite echipe nu au acces frecvent la informațiile adecvate atunci când au nevoie de ele, procesele complexe și lipsa de aliniere servesc pur și simplu la prelungirea ciclurilor și la pierderea timpului.
Organizația în ansamblu experimentează aceiași timpi de ciclu. Echipa de produse, de exemplu, ar putea lucra singură pentru a crea o nouă caracteristică sau un produs despre care cred că ar uimi atât consumatorii potențiali, cât și actualii. Cu toate acestea, în ciuda cunoștințelor profunde despre ceea ce își doresc de fapt consumatorii, personalul de vânzări nu reușește să comunice aceste informații cu echipa de produs. Ca urmare, procesul de dezvoltare a produsului durează mai mult și pot exista produse finale sau caracteristici care nu satisfac cu adevărat nevoile clientului.
Într-un cadru de echipă interfuncțională, cele două departamente ar colabora (împreună cu marketing, operațiuni, finanțe etc.) pentru a produce mai rapid și mai eficient un produs care abordează cu adevărat problemele comune ale consumatorilor. Firma poate lansa produsul mai rapid și poate garanta o experiență mai bună pentru client, reducând în același timp drastic timpul ciclului.