Pandemia cauzată de virusul COVID-19 a avut o influență uriașă, atât asupra vânzărilor, cât și asupra dezvoltării întreprinderilor din întreaga lume. Răspândirea rapidă și pe scară largă a virusului a dus la perturbări economice severe și incertitudine, care are un impact asupra aproape tuturor afacerilor și sectorului. Afacerile de orice dimensiune și fel au fost puternic lovite de consecințele de amploare și multidimensionale ale pandemiei asupra vânzărilor și dezvoltării. Aceste repercusiuni au fost resimțite în întreaga lume.
Unul dintre cele mai imediate efecte ale pandemiei asupra vânzărilor și dezvoltării a fost închiderea pe scară largă a întreprinderilor, care a dus la o pierdere de venituri ca o consecință directă a pandemiei. Ca urmare a măsurilor luate de guvern pentru a opri progresia virusului, un număr mare de întreprinderi au fost obligate să-și închidă porțile temporar sau definitiv. Din acest motiv, consumatorii nu au putut să cumpere fizic sau să cumpere bunuri și servicii, ceea ce a dus la o scădere uriașă a vânzărilor pentru multe întreprinderi. În plus, chiar și companiile care au putut să-și țină porțile deschise au fost adesea obligate să limiteze numărul de ore în care erau deschise sau numărul de clienți pe care îi puteau servi, ceea ce a avut un impact negativ suplimentar asupra vânzărilor.
Pandemia a avut, de asemenea, o influență uriașă asupra creării de noi bunuri și servicii ca răspuns la epidemie. Din cauza epidemiei, multe companii au fost forțate să-și schimbe atenția de la crearea de noi bunuri și servicii și către procesul de adaptare la noua realitate a pandemiei. Ca o consecință a acestui fapt, dezvoltarea de noi produse și servicii a fost încetinită, iar unele lansări de produse planificate au fost chiar abandonate cu totul. În plus, pandemia a prezentat noi obstacole pentru dezvoltarea produselor. Acest lucru se datorează faptului că multe companii au fost forțate să-și reevalueze liniile de produse și strategia în lumina condițiilor de piață în schimbare care au rezultat în urma pandemiei.
Logistica și lanțurile de aprovizionare ale întreprinderilor au fost, de asemenea, afectate în mod semnificativ de epidemie. Ca urmare a izbucnirii neașteptate și ample a virusului, au existat întreruperi în lanțul global de aprovizionare. Acest lucru se datorează faptului că multe firme au fost obligate să-și închidă sau să-și reducă producția. Ca o consecință a acestui fapt, au existat lipsuri de anumite articole și materiale, pe lângă întârzieri în livrarea produselor și serviciilor. În plus, ca urmare a epidemiei, multe firme au fost nevoite să se adapteze la noile reglementări sanitare și de siguranță, ceea ce a creat dificultăți suplimentare pentru industriile de logistică și transport.
Epidemia a avut, de asemenea, un efect substanțial asupra tacticilor pe care firmele le folosesc pentru comercializarea și promovarea produselor lor. Un număr semnificativ de companii au fost forțate să își orienteze atenția de la mijloacele convenționale de marketing și publicitate și către platformele digitale și de distribuție pe internet. Din acest motiv, utilizarea canalelor digitale, cum ar fi rețelele sociale, marketingul prin e-mail și alte canale digitale pentru a comunica cu clienții a crescut semnificativ. În plus, pandemia a prezentat noi dificultăți pentru afaceri în ceea ce privește dezvoltarea unor campanii eficiente de marketing și publicitate. Acest lucru se datorează faptului că un număr semnificativ de clienți au fost afectați negativ de starea actuală a economiei și sunt acum mai ezitați să-și cheltuiască banii.
Forța de muncă și nivelul de personal al întreprinderilor au fost ambele afectate în mod semnificativ ca urmare a pandemiei. Ca o consecință a ravagiilor cauzate economiei de pandemie, un număr mare de companii au fost nevoite să concedieze lucrători sau să le acorde concediu fără plată. Acest lucru a dus la o scădere considerabilă a numărului de angajați de către firme, precum și la o scădere a calității locului de muncă și a productivității forței de muncă. În plus, epidemia a pus afacerilor cu noi obstacole în ceea ce privește găsirea de noi angajați și păstrarea celor pe care îi au deja, deoarece un număr mare de lucrători au fost afectați negativ de instabilitatea economică și sunt mai ezitați să accepte noi oferte de muncă ca urmare. .
Epidemia a avut, de asemenea, o influență substanțială asupra capacității firmelor de a efectua comerț electronic și vânzări online. Pentru ca multe companii să continue să funcționeze în timpul epidemiei, acestea au fost forțate să își mute atenția de la modelul convențional de vânzare cu amănuntul al magazinelor fizice la cel mai modern al vânzărilor pe internet. Acest lucru a dus la o creștere uriașă a utilizării piețelor online și a platformelor de comerț electronic, precum și la o creștere semnificativă a numărului de firme care oferă vânzări online. În plus, epidemia a prezentat afacerilor noi obstacole în ceea ce privește adaptarea la noua realitate a vânzărilor online și a comerțului electronic. Ca urmare a pandemiei, multe companii au fost forțate să-și reevalueze strategia și platforma online
Epidemia a avut, de asemenea, o influență substanțială asupra investițiilor și finanțării care sunt oferite întreprinderilor. Din cauza turbulențelor din economie, mai multe companii au fost forțate să amâne sau chiar să renunțe la investițiile și rundele de finanțare programate anterior.